onsdag 20. oktober 2010

08: Wiki

Jeg har nå lest og jobbet litt med wiki. Jeg oppfatter wiki som et slags brukerstyrt leksikon, der alle kan bidra med kunnskap. Terskelen for å legge inn er lav og man trenger ikke å kunne html f.eks.

Den mest kjente wikien er kanskje wikipedia. Jeg pleier å anbefale lånere å gå inn der for å finne stoff til oppgaver. Som jeg har sett i eksemplet fra "pensum", en diskusjon om Palestina, ser jeg at man også kan diskutere emner har. I dette tilfellet ble definisjonen av stat diskutert og om hvorvidt Palestina er en egen stat.

Vet at Skedsmo kommune har en lokalhistorisk wiki som jeg har tenkt til å se litt nærmere på!

Jeg har vært på oppdagelsestur og
  • sett filmen om wiki
  • lest artikkelen om wiki på norske wikipedia
  • lest diskusjonen om Palestina på Wikipedia
Utforskingsoppgaven:

Jeg har laget meg en konto på http://23tingomtonull.pbworks.com/, men fikk problemer med å laste opp bilde av meg, pc'en får rett opg slett problemer (for dårlig kapasitet). Har planer om å kjøpe ny pc. Irriterende at pc'en henger seg opp midt i opplastingen gang på gang!

Jeg var inne på sidene "En bok jeg nettopp har lest" men kom ikke inn på "edit". Hva det skyldes vet jeg ikke, så jeg har ikke fått lastet opp boktipset mitt. Får gå tilbake og gjøre det senere...

Lokalhistorisk wiki

Skedsmo kommune. Har søkt litt her, og ser at det blant annet står noe om Skedsmo bibliotek der. Det var jo morsomt å få vite noe om historien bak biblioteket!

Hva kan vi bruke wiki til på biblioteket?
  • Skranke-wiki. Ser for meg at det hadde vært fint med en skrankewiki for å oppdatere personalet om hva som er blitt gjort i forhold til bestillinger, lånekort som skal lages og andre ting man har gjort. Bokanmeldelser fra lånere, personale mm kan jo også legges inn her. Dette kan vi aktivt bruke når lånere spør om bokanbefalinger. Kontaktinformasjon på personale, viktige telfonnumre osv. Istedet for alle lappene og e-postene frem og tilbake kunne jeg tenke meg å samle det på en skranke-wiki.
  • Vi jobber nå med ulike bokanbefalinger, og har tenkt til å legge ut stikkere med "Låner anbefaler", "Personalet anbefaler", "Omtalt bok", Prisnominert bok" og "Prisvinner". Disse kunne jo da samles i en wiki, og andre ting vi treneger informasjon om i skranken. Hvem har gjort hva i forhold til hvilke oppgaver!

1 kommentar:

  1. Helt klart gode idéer om hva en wiki kan brukes til. Suksessfaktoren tror jeg er at alle ansatte må være enige om bruken av en slik wiki.
    Si fra om du ikke får til å editere i øvelseswikien!

    SvarSlett

Hei og velkommen til bloggen min. Jeg setter pris på alle kommentarer.